خلاء اجرایی در مأموریت و وظایف بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس لرستان
به گزارش امید لرستان، اواخر اردیبهشت و اوایل خردادماه، یادآور حماسه رزمندگان لرستان در عملیات حاج عمران است. عملیاتی پیچیده که برای دستیابی به اهدافش، حدود ۳۰۰ نفر از رزمندگان لرستانی در آن به شهادت رسیدند.
اما با گذشت ۳۴ سال از این واقعه هنوز اقدام درخور و شایستهای از سوی نهادهای مأمورِ پرداختن به دفاع مقدس، صورت نگرفته است.
نقش مردم لرستان در دفاع مقدس، چه در جبهههای جنگ، چه در پشتیبانی جنگ، چه در جنگ شهرها و… همچنان نامعلوم و مبهم مانده اما به طور کلی «حاج عمران» تنها یکی از عملیاتهایی است که رزمندگان لرستان در آن نقش مهمی ایفا کردهاند.
این مسئله ما را بر آن داشت تا با نگاهی کوتاه به اساسنامهی نهاد متولی، عملکرد آن را در طی سالیان گذشته بررسی کوتاهی دئ د کنیم.
طبق ماده ۱ اساسنامهی مأموریت بنیاد “حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس و ترویج فرهنگ مقاومت، ایثار، جهاد و شهادت” تعریف شده و در ماده ۲ همین اساسنامه هدف از تشکیل بنیاد، “حفاظت و بهرهبرداری از آثار و ارزشهای دفاع مقدس و ثبت حماسههای جاودانه امت اسلام و آثار آن در شئون فرهنگی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و نظامی و جلوگیری از نابودی و تحریف و یا به فراموشی سپرده شدن میراث گرانبهای خون پاک ایثارگران اسلام و دستاوردهای دفاع مقدس” ذکر شده است.
اولین وظیفه بنیاد، “تحقیق، شناسایی، جمعآوری، نگهداری، تدوین آثار مکتوب و غیرمکتوب فرهنگی، تاریخی، هنری و علمیِ دفاع مقدس” ذکر شده. اما متاسفانه شاهد عملکرد نه چندان قوی این بنیاد در انجام اولین وظیفهاش هستیم.
به طوری که طی ۳۲ سال گذشته نه تنها اقدامات کافی برای ثبت اولیه خاطرات رزمندگان و خانوادههای آنها صورت نگرفته، بلکه با کمکاری و عدم تدبیر مسئولین بنیاد، بسیاری از خاطرات دفاع مقدس نیز از بین رفته است و این خود خسارتی بزرگ برای فرهنگ مقاومت در لرستان خواهد بود که البته راه را بر تولید محتوای فرهنگی در حیطههای مختلف هنری خواهد بست. چرا که منبع اولیهای برای دریافت محتوای خوب به وجود نیامده است. البته بنیاد تا به حال چند ده جلد کتاب در حیطه دفاع مقدس ارائه کرده است اما کیفیت نه چندان قوی، سبب عدم استقبال جامعه از این کتابها شده است.
وظیفه دوم بنیاد در اساسنامه “انتخاب، تملک، حفظ و بهرهبرداری از آثار فیزیکی اعم از ادوات جنگی، غنائم، اماکن، اراضی و مواضع و ثبت آثار ملی” بیان شده است.
در این مورد هم عملکرد بنیاد بسیار ضعیف بوده؛ به طور مثال در سایه این کمکاریها و بیتوجهی مسئولان، متاسفانه چند سال قبل، پادگان شهید شفیعخانی، میعادگاه رزمندگان لرستان، تخریب شد و برای همیشه از بین رفت.
در اساسنامه، وظایفِ مهمِ دیگری هم برای بنیاد بیان شده. وظایفی از قبیل؛ ثبت و تدوین مبانی فرهنگی و حماسی دفاع مقدس به منظور انتقال آنها به نسلهای آینده و سایر ملل، انتشار دایرهالمعارف دفاع مقدس، تاریخ جنگ تحمیلی، روزشمار جنگ، جغرافیای جنگ، برنامهریزی، پیگیری ایجاد موزه، مراکز فرهنگی و یادمانهای دفاع مقدس، برپایی جشنوارهها و یادوارهها، پیشگیری از پراکندگی و استهلاک آثار دفاع مقدس، انجام پژوهشهای علمی ـ کاربردی در خصوص جمعآوری و بهرهبرداری بهینه از آثار و ارزشهای دفاع مقدس، فراهم ساختن زمینههای لازم جهت معرفی آثار و ارزشهای فرهنگی جهاد و دفاع مقدس از طریق رسانههای صوتی، تصویری، مطبوعاتی و الکترونیکی و…
باید به همهی این وظایف، نقش ستادی بنیاد برای حفظ آثار فرهنگی جهاد و دفاع مقدس را هم اضافه کرد.
اما در کمال تأسف بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس در هیچ یک از وظایف خود به درستی عمل نکرده و علیرغم تأکید فراوان رهبر معظم انقلاب بر اهمیت دفاع مقدس و لزوم پرداختن به آن، همچنان شاهد ضعف عمیق در عملکرد این بنیاد هستیم.
بیتدبیریهایی که در تمام سالهای گذشته باعث از بین رفتن مهمترین اسناد مقاومت مردم لرستان در دفاع مقدس شده و این بیتدبیری همچنان ادامه دارد. قطعاً این خسارت بزرگ و غیر قابل جبران، مؤلفههای فرهنگی استان لرستان را در آینده با مشکلات جدی مواجه خواهد کرد.
البته عدم پاسخگویی مسئولان بنیاد در تمام سالهای گذشته خود درد مضاعفی است که هیچ چارهای برای دلسوزان دفاع مقدس باقی نگذاشته است. لذا پیشنهاد میشود مسئولان آن یک بار اساسنامهی بنیاد را مطالعه کنند تا شاید دریابند بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس، با روحیه کارمندی کاری از پیش نخواهند برد.
نه تنها عملیات حاج عمران بلکه کُلِ نقش لرستان در دفاع مقدس ناشناخته و مهجور است. رفع بخشی از این خسارت فرهنگی جز با تغییر نگاه مدیران و همچنین حرکت جهادی پیرامون دفاع مقدس میسر نخواهد بود.
/.انتهای پیام