خلاقیت یک موئسسه خیریه در خرم آباد

چگونه می توان با ۵ هزار تومان برای نیازمندان خانه ساخت/درس مدیریت عده ای از بانوان لرستانی به مسئولین+فیلم و تصاویر

0

مدت هاست که شاهد شکوفایی و خلق ایده های متنوع توسط گروه ها و موئسسات مردم نهاد فرهنگی و جهادی در استان لرستان هستیم

به گزارش امید لرستان، سالهاست که مجموعه های مردمی میدان دار عرصه خدمت رسانی اثر بخش به نیازمندان جامعه هستند و فعالیت آن ها به قدری موثربوده  است که رهبر انقلاب در دیدار با رئیس جمهور، به نوعی سفارش اکید برای تعریف فعالیت های این گروه ها را در نظام بودجه ریزی کشور کرده اند.

سید الشهدای مقاومت سردار حاج قاسم سلیمانی با اشاره به مشکلات اقتصادی که مملکت با آن درگیر بودند اظهار داشتند؛ میزان فرصتی که در بحران ها وجود دارد در خود فرصت ها نیست.

این جمله سردار سلیمانی هر چند مورد توجه مسئولین بی کفایت دولت تدببر قرار نگرفت اما مجموعه های مردم نهاد و پابه رکاب میدانی، در عمل صدق گفته ایشان را اثبات کردند.

محصول نگاه لیبرالی دولت تدبیر، شکل گیری بحران های اقتصادی در سراسر کشور من جمله استان لرستان بود و متاسفانه بسیاری از مسئولین نیز راه برون رفتی از این تهدیدهای اقتصادی و معیشتی خود ساخته نداشتند و اینجا بود که گروه های مردمی با پول شخصی و با آبروی خود، پر رنگ تر از همیشه به وسط میدان آمدند و فرصتی بی نظیر از اجتماع جوانان پار به رکاب پدید آمد که تنها معادل تاریخی آن را فقط در اوایل انقلاب و دفاع مقدس آن هم در فیلم و آرشیو  تصاویر دیده ایم.

فرصتی دست داد و در مجموعه چند رسانه ای امید لرستان، پای صحبت های بانویی نشسته ایم که در مجموعه مردمی عهد، سالهاست که عمر خود را وقف خدمت رسانی به نیازمندان شهر و استان لرستان کرده است.

خودتان را معرفی کنید

پروین حافظی هستم متولد خرم آباد کارشناس ارشد علوم قرآنی و حدیث و دبیر مقاطع مختلف دبیرستان و گاهی هم بعضی از دروس عمومی دانشگاه را تدریس می کنم

خانم حافظی از چه سالی و چرا به سمت این مدل کارهای خیریه و عام المنفعه رفته اید؟

بنا به دلایلی، مقاطعی از زندگیم را در مناطقی از شرق و جنوب کشور گذرانده ام وعمق محرومیت مردم این نواحی را خود از نزدیک دیده ام ونظاره گر این مسئله بودم که حتی مردم آب شرب درست و حسابی هم در اختیار ندارند و نخستین باری که بنده متوجه شدم بعضی از مردم حتی پول خرید نان را هم ندارند در شهرک شیعه نشینی به نام علی اکبر در سیستان و بلوچستان بود و این برای من خیلی سخت و تلنگر تکان دهنده ای بود.

در دوران تحصیلات آکادمیک هم وقتی که محرومیت بعضی از دانشجویان را دیدم با بعضی از خانم های خوابگاه تصمیم گرفتیم که پول تو جیبی های خود را جمع کنیم و خرج دانشجویان محروم دانشگاه کنیم.

پس از دوران دانشگاه و زمان رجعت دوباره به خرم آباد، با بعضی از کنشگران و فعالان اجتماعی آشنا و تصمیم گرفتیم با گستره وسیع تری کار را ادامه دهیم و در گام نخست گروهی به نام عهد را تشکیل دادیم که بیشتر زمینه فعالیت این گروه شبکه های اجتماعی و قابلیت های خاص این نرم افزارها برای جذب کمک های مردمی بود.

جامعه هدف ما برای کمک به مجموعه عهد دانش آموزان و دانش جویان بودند و شیوه کارهم برای جذب کمک ها در فراخوان ها به این شکل بود که اگر مثلا نیاز به کمک دو میلیونی برای یک موضوع بود این مبلغ را تقسیم می کردیم و تبدیل به چهارصد سهم 5 هزاری، که این مدلی زمینه مشارکت خیلی ها در کار خیر فراهم می شد.

این راه هم بگویم که بسیار معتقد به کار گروهی هستم چرا که امکانات به لحاظ فکری و توانایی ها به تعداد نفرات افزایش پیدا می کند و از سال 95 کار را به شکل تیمی و سیستماتیک در خرم آباد ادامه دادیم.

در همین رابطه حضرت آقا در سخنرانی خود درمورخ 2/2/92 می فرمایند که  از افراد و حتی مجموعه ها، به تنهایی کار بر نمی آید، باید یک کار وسیع جبهه ای انجام داد این کار هم جز با حضور مردم امکان ندارد و باید بشناسید و بشناسانید

پیرو صحبت های حضرت آقا با جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی لرستان یعنی قرارگاه فرهنگی صاحب الامر آشنا شدیم و در قالب این مجموعه و رصد و شناسایی کلی که از سطح استان داشتیم توانستیم با بچه هایی که واقعا پای کار بودند آشنا و در این راه هم افزایی داشته باشیم به نحوی که از گروه عهد به عنوان یک مجموعه جهادی عبور پیدا کرده ایم و شبکه ای یکپارچه جهادی و فرهنگی متشکل از 70 گروه از بانوان در سطح استان ایجاد شده که به صورت منسجم نیازهای همدیگر را پوشش می دهند.

تا به اکنون کمک حال چند خانواده در لرستان بوده اید؟

نمی توان در این مورد عدد دقیقی اعلام کرد اما به لطف خدا اگر اقرار نباشد شاید بیش از 800 خانواده را تحت پوشش کمک هایی قرار داده ایم که بانی آن همین 5 هزار و 10 هزار تومان های مردم بوده و تا به حال نزدیک به 40 جهیزیه برای نوعروسان جوان تهیه و 6 منزل مسکونی هم برای نیازمندان ساخته شده است.

مضاف بر این موارد کمک های درمانی و معیشتی و حتی کلاس های آموزشی برای دانش آموزان کمتر برخوردار برپا کرده ایم که انشاءالله می خواهیم این روند را ادامه دهیم و هم اکنون که با شما صحبت می کنم دیگر ما از بحث بسته های معیشتی صرف عبور کرده یم و روی زمینه های اشتغال آفرینی کار می کنیم.

شما نیازمندان را چگونه شناسایی می کنید؟

نیامندان توسط دوستان و مرتبطین مورد اعتماد مجموعه شناسایی و معرفی می شوند و کنشگران اجتماعی و فرهنگی در تمام گستره شهرهای لرستان به وسیله احاطه ای که در محل سکونت خود دارند به ما در این مسئله کمک می کنند.

استقبال مردم و خیران از فراخوان های موئسسه به چه نحوی است؟

عالی است، همان طور که گفته شد بستر جذب کمک ها، فضای مجازی است و خدا را شکر وقتی یک فراخوان در شبکه های اجتماعی، پست می شود در عرض یک الی دو روز کل یا حداقل نصف میزانی که اعلام شده جمع اوری می شود و خیلی از حامیان و خیران را ما تا به حال از نزدیک هم ندیده ایم و حتی به ما هم اعلام نمی کنند که واریزی داشته اند و به شکل گمنام کمک حال هستند.

من همیشه به دوستان می گویم که مردم شهر و استان ما بسیار خوب هستند، فراموش نمی کنم در یکی از فراخوان ها، بانویی النگوی تک پوش طلا را که هدیه شوهر در مراسم عقد بود را برای تهیه جهیزیه یک نوعروس اهدا کرد.

ما هم اکنون خَیر از تهران،جنوب ایران، اصفهان و حتی دانشجویانی داریم که از کشور روسیه به مجموعه کمک می کنند و به لطف خدا استقبال از این حرکت بسیار خوب بوده است.

حامی برنامه های شما فقط مردم بوده اند و آیا ارگان خاصی در این مسیر کمک حال شما بوده است؟

فقط در یک عملیات ساخت و ساز یک منزل، ستاد اجریی فرمان امام 10 میلیون تومان به ما کمک کرد و گرنه در طول عمر کار فرهنگی و جهادی، شاید نزدیک به 2 میلیارد تومان پول آمده و رفته و فقط این مردم بوده اند که از 5 هزار تومان گرفته تا رقم های بالا، واریزی و کمک داشته اند.

البته گروه های جهادی فعال شهر و استان، حامی برنامه های مجموعه بوده اند مثلا در شهر خرم آباد مجموعه امام رضایی ها که عمدتا آقایان دهه هفتادی هستند در بحث های عمرانی و ساخت و ساز ورود مستقیم داشته اند و در کنار فعالیت های تعریف شده خود با گروه عهد همکاری داشته و دارند.

گروه عهد متشکل از چه افراد و گروه های سنی است؟

از تمام سنین و اقشار، دانش آموز و دانشجو استاد دانشگاه، کارگر و کارمند، جز حامیان گروه عهد هستند حتی چون مبالغ را در فراخوان ها، سهم های 5 هزاری و 10 هزارتومانی می گذاریم برخی فقرا خودشون پای کار می آیند و کمک می کنند.

اشاره به بحث اشتغال زایی فرمودید چه کارهای شاخصی در حوزه اشتغالزایی در استان لرستان توسط گروه عهد انجام شده است؟

گروه عهد در موضوع توانمند سازی بانوان خود سرپرست ورود پیدا کرده است و دوستانی که مهارت های مختلفی در زمینه هایی همانند آموزش خیاطی و شیرینی پزی و دیگر موارد دارند این آموزش ها را به بانوان سرپرست خانوار ارائه می دهند.

حتی ما در بحث فروش محصولات تولیدی افراد نیازمند، در بستر فضای مجازی کمک می کنیم و اگر ببینیم وسیله ارتزاق نان آور خانواده خراب شده است ما در این زمینه هم ورود پیدا می کنیم و با فراخوان،هزینه تعمیر وسیله معیوب را فراهم می کنیم.

خاطره خاصی از کمک ها و مساعدت هایی که توسط گروه عهد انجام شده دارید؟

نخستین فراخوانی که در فضای مجازی زده شد پول رهن منزل یک خانم با دو بچه یتیم که مبلغ 800 هزار تومان بود و این موضوع به این خاطر برای بنده خاطره انگیز است که در اولین تجربه کار در بستر فضای مجازی، این مقدار پول در مدت کوتاهی جمع آوری شد.

چند نمونه دیگه هم داشتیم که برای بنده یادآوری آن هم دلگرم کننده است من جمله ساخت یک باب منزل برای یک مادر بی سرپرست که تک و تنها با جمع آوری ضایعات امرار معاش می کرد.

فراخوان های شما در چه بستری در فضای مجازی انجام می شود؟

ابتدای امر در تلگرام فعالیت را شروع کردیم اما بعد از فیلتر شدن این پیام رسان و دشواری کار با آن، در اینستا،ایتا،واتساپ و گاهی هم نرم افزار بله، ادامه مسیر می دهیم.

در طول این سالها چند تا عملیات انجام شده و چه مقدار پول برای کمک به نیازمندان جمع آوری و توزیع شده است؟

بیش از 300 فراخوان داشته ایم و برآورد دقیقی ندارم اما با توجه به کمک هایی که برای اربعین و سیل و کرونا و جهیزیه های که از طرف دوستان اهدا شده را حساب کنیم قطعا چیزی بالغ بر 2 میلیارد تومان بیشتر کمک شده است که اگر بخواهیم با پول الان محاسبه کنیم رقم خیلی بیشتری می شود.

چند گروه و نفر به شکل مستقیم و یا غیر مستقیم با شما کار می کنند؟

نزدیک به 50 نفر که بیشتر رابطین ما هستند به شکل مستقیم با ما کار می کنند و مجموعه های مثل جمعیت امام رضایی ها، گروه جهادی شمیم مهربانی، گروه جهادی غدیریان، خیریه معراج، خیریه محبان المهدی و جهادی شهیدان ترکاشوند، همکار هستیم و بصورت هم افزایی در کارهای مختلف کار کرده ایم

برنامه شما و گروه های متشکل جهادی بانوان لرستانی برای آینده چیست؟

ان شاء الله در نظر داریم یک بستر برای عرضه محصولات نان آوران خانواده داشته باشیم همچنین در زمینه مهارت افزایی و کسب تخصص این افراد بیشتر ورود پیدا کنیم.

اشاره کردید که از بحث کمک های معیشتی عبور کردیم و یه گام جلوتر رفتیم، کمی در این مورد توضیح می فرمایید؟

منظورم همان ضرب المثل مشهور آموزش ماهیگیری به جای دادن ماهی است

معیشت مسئله ای هست که نیاز مداوم خانواده هاست و اینکه مدام بخواهیم این نیاز را ما بعنوان خیر یا حامی تقبل کنیم در واقع خود خانواده را منفعل می کنیم و روحیه تلاش برای کسب وضعیت مطلوب در درون این افراد کشته می شود.

بنابراین باید به سمتی برویم که این نیازمندان با کسب مهارت و ایجاد اشتغال روحیه امید و تلاش در زندگیشان ساری و جاری شود و خودشان برای امرار معاش تلاش کنند و در بسیاری مواقع اهدای بسته های معیشتی نه تنها محرومیت زدایی نمی‌کند بلکه خودش عامل ایجاد محرومیت بیشتر می‌شود.

بنابراین می بایست گستره ی دیدمان را وسیعتر کنیم و به سرنوشت این خانواده ها هم دقت داشته باشیم.

خانم حافظی اگر نکته ای فراموش شده، به عنوان صحبت پایانی بفرمایید.

جای دارد از خیریه الزهرا سلام الله علیهای تهران تشکر کنیم که به واسطه و معرفی برادر بزرگوار جناب آقای سید حجت موسوی به ما اعتماد کردند و در برهه ای از زمان در موضوع تهیه جهیزیه حامی ما بودند.

سجاد دولتشاه، علی سبزی

 

 

انتهای پیام/

/.انتهای پیام

نظر شما چیه؟

تذكر: نظرات حاوی توهين يا افترا به ديگران، مطابق قوانين مطبوعات منتشر نمی شوند