مهمانی ۳ کیلومتری خرم آباد؛ کاری بزرگ با چند نقد کوچک
یادداشتی از نظرات مردمی همشهریان خرمآبادی در مورد یک حرکت فرهنگی ارزشمند
روز جمعه 16تیرماه، مصادف با روز عید غدیرخم، برای اولین بار، مراسمی با عنوان جشن سه کیلومتری عیدغدیر در بلوار شورا خرمآباد برگزار شد که قصد داریم در این یادداشت باتوجه به نظرات ارسالشده از سوی مردم، بهصورت فهرستوار به بررسی نقاط قوت و ضعف آن بپردازیم.
1-غدیر از بزرگترین مناسک دینی شیعیان است که سالها در پرداختن به آن کوتاهی شده بود و آنطور که باید این واقعه تاریخی مهم و جنبههای شخصیتی امیرالمونین، برای عموم معرفی نشده بود. لذا نفس برگزاری چنین جشنی قابل تقدیر است و جای امیدواری دارد که در سالهای آتی نیز مورد توجه بیشتری از سوی مسئولین و اقشار مردم قرار بگیرد.
2-باتوجه به شیوع کرونا در چندسال گذشته و کمرنگشدن برگزاری مراسمات دینی بهصورت عمومی، و نظر به مشکلات عدیده اجتماعی و اقتصادی، برگزاری مراسماتی که شادی و نشاط عمومی را افزایش داده و روحیه همدلی مردم را تقویت کند، ارزشمند است.
3-عملکرد برخی از دستگاهها مانند نیروی انتظامی در تامین امنیت، آبفا در تامین آب شرب و اداره برق در برقرسانی و خدمات شهرداری در نظافت محل برگزاری مراسم، قابل تقدیر است.
4-استقبال مردم از این مراسم، بینظیر بود که نشان از اطلاعرسانی مناسب و البته تمایل مردم به شرکت در چنین مراسماتی دارد.
5-برنامه آتشبازی، در نوع خود قابل قبول بود؛ هرچند در لحظاتی خطرآفرین شد و بهتر بود تا جانمایی مناسبتری برای آن صورت میگرفت.
اما
6-حضور موکبها، هیئات و گروههای جهادیِ مردمی در مراسم بسیار کمرنگ بود. درحالیکه خیلی از مواکب در سطح شهر، پرتوان و پرامکان درحال خدمترسانی بودند. شاید یکیاز دلایل این مسئله، بنابر گفته برخی هیئات، بیاطلاعی آنها از جزییات این مراسم و عدم هاهنگی ستاد برگزارکننده مراسم با آنها باشد.
7-ادارات و سازمانهای دولتی مختلفی در طول مسیر، چندین موکب داشتند؛ اما دستشان در پذیرایی خالی بود و بعضاً موکب را به غرفهای برای نمایش دستاوردهایشان تبدیل کرده بودند.
8- تناسبی میان تعداد موکبهای پذیرایی، در برابر غرفههای فرهنگی وجود نداشت و همین کم تعدادبودن موکبها، در کنار ضعف نیروی انسانی و عدم مدیریت در توزیع، باعث ازدحام بالای جمعیت جلوی غرفهها شده بود.
9-بجز غرفههای کار با کودک، سایر غرفههای فرهنگی دیگر برنامه مشخصی برای مخاطب نداشتند؛ و البته غرفههای کودک هم از کمبود فضا و امکانات گله میکردند.
10-مناسب بود تا در جهت ترویج معارف غدیر، غرفههایی فرهنگی به این منظور با حضور طلاب و روحانیون شکل میگرفت و در طول مسیر، شاهد حضور ذاکران اهل بیت میبودیم که به مولودیخوانی و نشر شور علوی مشغولند.
پخش نواهای محلی و رقص محلی، هرچند جزئی از فرهنگ ماست و نشاطبخشی خود را دارد، اما آیا در روز عیدغدیر کمکی به درک اهمیت غدیر خواهد کرد؟
11- باتوجه به ساعات طولانی مراسم و حضور سنین مختلف مردم در آن، باید سرویسهای بهداشتی سیار یا ثابت درنظر گرفته میشد تا خانوادهها و بهخصوص آنها که فرزند خردسال دارند، با مشکلی از این نظر روبرو نباشند. درحالی که بنابر مشاهدات میدانی و نظرات ارسالی مخاطبین، هیچ سرویس بهداشتی در طول مسیر وجود نداشت.
12-قرار گرفتن بخشی از مراسم، بعداز اذان مغرب و عشا، حکم میکرد تا تمهیداتی برای محل وضوی آقایان و بانوان و محلی برای اقامه نماز جماعت درنظر گرفته شود که متاسفانه این امر نیز مغفول مانده بود.
13-تردد خارجاز کنترل اتومبیلها و موتورسیلکتها نظم عبور و مرور را بهم ریخته و تردد را برای مردم، با چالش همراه کرده بود.
14-غرفهها بهم پیوستگی و چینش منظم و هماهنگی نداشتند؛ انگار هدف این بود تا این تعداد موکب، بتواند تمام مسیر 3کیلومتری را پوشش دهد.
15-جا داشت تا ظاهر غرفهها برای تزیین مورد توجه بیشتری قرار میگرفت و با آذینبندی مسیر و نورپردازی مناسبتر، جلوه بصری زیباتری به مراسم داده میشد.
16-بعداز تاریکشدن هوا، نورپردازی مناسب و کافی وجود نداشت و همین امر باعث شد تا اکثریت مردم در حوالی ساعت 9و30 دقیقه محل را ترک کنند و عملاً جشن تا ساعت 23 که پیشتر اعلام شده بود، ادامه نیابد.
17-هر مراسم، دو کارکرد درونی و بیرونی دارد. کارکرد بیرونی، همان تصاویر کلی است که از مراسم و حضور مردم در آن منتشر میشود و همدلی مردم و استقبالشان را به رخ میکشد. اما کارکرد درونی معطوف به حاضرین در مراسم است که باید برای آنان لحظات خوشی را رقم زده و خاطرات خوشتری را بهخصوص برای کودکان و نوجوانان بهجا بگذارد. برای تحقق کارکرد دوم، نیاز است تا به نقدهایی که پیشتر ذکر شد، توجه شود.
18-برخی مخاطبین پیشنهاد دادهاند که باتوجه به طولی بودن بافت شهرستان، این مراسم در سالهای آینده، در دو نقطه از شهر، برگزار شود تا امکان حضور سهلتر مردم، فراهم گردد.
در پایان، امیدلرستان ضمن عرض خداقوت به همه دستاندرکاران این جشن و با آرزوی قبولی این عمل مجاهدانه، و علم به اینکه سابقه برگزاری چنین جشنی با این وسعت و میزان استقبال در استان وجود نداشته است و طبیعتاً اولینها همیشه با اشکالاتی همراه است، متواضعانه دربرابر زحمات همه بزرگان و ارادتمندان امیرالمونین که دست به چنین حرکت بزرگی زدهاند، سرتعظیم فرود میآورد؛ همچنین گلایه خود را از بعضی خبرگزاریها و کانالهای خبری استان که مغرضانه حضور چشمگیر مردم شهرستان در این مراسم را سانسور کردند، ابراز میدارد؛ اما از همه این عزیزان خواهشمندیم تا این انتقادات را از سر دلسوزی مورد توجه قرارداده و انشاءالله برای برگزاری چنین مراسماتی در سالهای آینده، با دقت نظر بیشتری برنامهریزی نموده و عمل نمایند. شاید اگر حاکمیت تنها به عنوان هماهنگکننده و پشتیبان این مراسمات عمل نموده و بستر را برای حضور و مشارکت هرچه بیشتر و پررنگتر مردم، فراهم نماید، با اتفاقات دیدنیتر و شیرینیتری روبرو شویم.
/.انتهای پیام