آتش زدن کاه و کلش مزارع با خاک چه میکند؟
بهرهگیری از مواد تجزیهکننده، دستگاههای خردکننده ضایعات و بقایای گیاهی و همچنین جمعآوری و استفاده از بقایای گیاهی به عنوان بستر تهیه کمپوست و نیز تولید کودهای آلی مناسبترین روش حذف باقیمانده محصولات کشاورزی از جمله «کلش» از زمینهای زراعی میباشد. “کاه وکلش” نهتنها یکی از مهمترین منابع تامین علوفه دام و غنی سازی خاک است بلکه تولید فرآوردههایی با ارزش افزوده بالا از آنها، نظیر کاغذ و مواد سلولزی، موجب رونق اقتصادی خواهد شد.
مضرات سوزاندن کاه و کلش :
* با سوزاندن بقایای گیاهی در مزرعه بخش مهمی از عناصر غذایی و هیدروکربنها که ترکیباتی اساسی در تقویت خاک و رشد محصول هستند ضعیف می گردد بر اثر تداوم این کار از بین میروند.
* میزان جمع شدن مواد معدنی در بخشهای ساقه و برگ گیاه بیشتر از بخش میوه آن است بنابراین سوزاندن بقایای گیاه به منزله از بین بردن بخش اعظمی از مواد معدنی و عناصر سازنده خاک است.
* کاهش حاصلخیزی خاک و جمعیت حشرات ریز و موجودات زنده مفید خاک و غیر قابل کشت شدن مزارع کشاورزان به مرور زمان از دیگر پیامدهای سوزاندن کاه و کلش میباشد.
* از بین رفتن موجودات زنده مفید مخصوصا کرم خاکی در اثر تولید گرمای زیاد و در نهایت موجب از بین رفتن ساختمان خاک و شرایط مساعد برای رشد و فعالیت ریشه گیاهان میشود.
* سختترشدن خاک در اثر گرما و ایجاد سله که مانع از جوانه زدن بذرها و استقرار بوته ها و گسترش ریشه در خاک میشود.
* خاک در معرض فرسایش شدید آب و هوا قرار میگیرد و با از بین رفتن لایههای خاک زنده زمین زراعی قدرت حاصلخیزی و تولید محصول خود را از دست میدهد.
*با کاهش مواد آلی, گیاهان زراعی تحمل خود را در برابر آفات, بیماریها, خشکی, گرما و سرما از دست میدهند.
استفاده مداوم از کودهای شیمیایی علاوهبر عوارض شیمیایی و اثراتش بر روی انسان، موجب شور شدن خاک و در نهایت پایین آمدن قابلیت تولید در خاک میشود، بنابراین میتوان با یک سازوکار درست از بقایای گیاهی به عنوان بهترین کود استفاده کرد.
/.انتهای پیام