گفتنی‌های ناگفته خبرنگاران لرستانی

0

به گزارش امید لرستان، ساعت‌ها کار، بدون هیچ محدودیتی حتی در روزهای تعطیل، شب‌ها تا دیر وقت و صبح‌ها قبل از سایرین…گاهی بلندگو می‌شوند برای رساندن صدای مردم، گاهی فریاد می‌زنند برای مقابله با فساد، گاهی می‌نویسند برای مطالبه، گاهی  در حوادث جان را بر کف دست می گذارند برای پیگیری مشکلات مردم و گاهی هم تهدید می‌شوند برای بیان حقایق… روز شان هم هم روز عجیبی است، حتی پر کار تر از بقیه ایام سال…

نوشته‌هایی که در زیر می‌خوانید، بخش‌هایی از حرف‌های گفتنی برخی از خبرنگاران شاغل در رسانه‌های فعال لرستان است که به مناسب 17 مرداد روز خبرنگار تقدیم حضورتان می‌شود…

فاطمه حسینی| سرپرست خبرگزاری مهر در لرستان

«زمانی رضایت ۱۰۰ درصدی برای یک خبرنگار فراهم می‌شود که بتواند قدمی در مسیر حل مشکلات مردم بردارد و صدای درد مردم را به مسئولان برساند. از سال ۸۵ که وارد خبرنگاری شدم در همه حوزه‌ها کار رسانه‌ای انجام دادم، اما علاقه و تمرکز ویژه خودم روی حوزه اقتصاد و سیاست است.
به طور کلی فعالیت در حوزه خبر باعث شد اطلاعات به روزی در بخش‌های مختلف اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و … داشته باشم. در عین حال ماهیت کار خبر نیازمند به اطلاعات و آگاهی گسترده در حوزه‌های مختلف است، همواره تلاش می‌کنم ضمن این‌که دسترسی سریع به رویدادها داشته باشم در عین حال تحلیل و مطالعه لازم در این رابطه رو نیز دنبال کنم.
با توجه به شرایط جامعه، کار در بخش اقتصادی و سیاسی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، مسائل و مشکلات امروز مردم جامعه عمدتاً در این دو بخش جای می‌گیرد و به همین جهت نسبت به دیگر بخش‌ها هم از حساسیت خاصی برخوردار است و از سویس نیز اخبار و گزارش‌های این بخش مخاطب بیشتری دارد.

فاطمه حسینی

فعالیت ما ساعت کاری مشخص ندارد؛ هر لحظه ممکن است رویدادی خاص رخ بدهد که خبرنگار باید به سرعت و با دقت برای پوشش اخبار آماده باشد و به همین دلیل عمدتاً رسانه‌های برخط از جمله خبرگزاری‌ها، شیفت‌های شب کاری را نیز پیش بینی می کنند تا در هر ساعت از شبانه روز بتوانند پوشش خبری رویدادها را داشته باشند.
در حرفه خبرنگاری روز تعطیل معنایی ندارد و اساساً حوزه خبر همواره سیال است و جریان دارد و خبرنگار حرفه‌ای موظف هست بر اساس رسالتی که داره رویدادها و اخبار سطح جامعه را با سرعت، دقت و صحت تمام پوشش دهد.

بدون شک خبرنگاری حرفه مورد علاقه من بوده و هست و اساساً بدون علاقه و اشتیاق نمی‌توان در حوزه خبر برای سالیان متمادی فعالیت کرد و اگر به عقب برگردم این مسیر را برای پیگیری و حل مشکلات مردم و رساندن صدای اقشار مختلف به مسئولان که رسالتی مقدس هست ادامه می‌دهم.

تا جایی که توان داشتم و امکان داشت در حوزه کاری خودم، فعالیت کردم اما زمانی رضایت ۱۰۰ درصدی برای یک خبرنگار فراهم می‌شود که بتواند قدمی در مسیر حل مشکلات مردم و رساندن صدای مردم به مسئولان بردارد.
حرفه خبرنگاری به واسطه درگیری‌های ذهنی و فکری متعدد، فعالیت‌های شبانه روز، درآمد کم و … جزو سخت ترین مشاغل دنیا است.
حجم استرس و دغدغه ذهنی یک خبرنگار در خصوص همه مشکلات و معضلاتی که در جامعه وجود دارد و وظیفه‌ای که در پیگیری این مشکلات برعهده او قرار دارد، عمده ترین سختی کار یک خبرنگار است.

خبرنگار به دلیل رسالتی که دارد باید در مسیر انجام وظایفش تمام تلاش و همت خود رابه کار بگیرد، گاهی در این مسیر مشکلات و سنگ اندازی هایی نیز پیش می‌آید، اما خبرنگاران با صداقت و صراحت فعالیت خودشان را ادامه می‌دهند، هرچند که با درد سرهای متعددی همراه باشد. در نهایت موفقیتی که پس از پیگیری‌های مختلف یک سوژه به دست میاد برای خبرنگار لذت بخش است و همه سنگ اندازی‌ها را بی‌ اثر می‌کند.

خبرنگاران و رسانه‌ها فرصت کمتری برای بیان و پیگیری مشکلات صنفی خودشان پیدا می‌کنند، بیان مشکلات رسانه ها به جمع های خصوصی فعالان رسانه ای و خبرنگاران محدود شده و اگر مسئولی هم پای صحبت‌های خبرنگاران نشسته چندان توفیقی برای حل این مشکلات نداشته است، اما امیدوارم در آینده قوانین خوبی برای رفع مشکلات معیشتی، بیمه و مسکن خبرنگاران وضع شود.

با توجه به وضعیت پروژه‌های نیمه تمام، ضعف زیرساخت‌ها و مسائل معیشت و اشتغال مردم لرستان فکر می کنم مطالبه گری مشکلات مردم و جریان سازی رسانه‌ای در این حوزه باید به صورت ویژه و گسترده تر در دستور کار رسانه های استان قرار بگیرد. فضای رسانه‌ای استان به لحاظ کمیت رشد چشمگیری داشته اما از نظر کیفیت کار، پرورش خبرنگاران زبده، جریان سازی خبری و… همچنان دچار ضعف هستیم.»

 

حبیب الله بیاتی| مدیر مسئول پایگاه اطلاع رسانی نیساخبر

«بیشتر از 15سال است که بعنوان خبرنگار و عکاس خبری فعالیت دارم اما تا حالا ترمز من را کسی نکشیده است.

بیشتر کارخبری‌ام در شهرستان است و موضوعات مختلف را باید پوشش ‌دهم و می‌توان گفت در همه زمینه ها فعالیت دارم ولی بیشترین فعالیتم در حوزه چندرسانه‌ای است چرا که استفاده توام از صوت و تصویر بدون شک تاثیر بسزایی در انتقال مفاهیم خبری دارد و بدون شک یک کلیپ ویدیویی خبری در هر زمینه به مراتب از یک متن خبری، تاثیر گذار تر خواهد بود و معتقدم بهترین روش انتقال خبر استفاده از صوت و تصویر است.

اگر در این زمینه تخصص کافی را داشته باشی و از سواد رسانه‌ای بالایی برخوردار باشی مشکلات و مطالبات مردم را درجهت انتقال به مسئولین و حل مشکل، به بهترین شکل ممکن انعکاس داد.

ساعت کاری من بستگی به موضوعات گوناگون و روزهای مختلف دارد، ولی بطور میانگین بیش از 15ساعت کار خبری انجام می دهم تا در بخش های تولید محتوای چند رسانه‌ای و چه در زمینه‌های مختلف خبری اعم از بروزرسانی سایت و کانال‌های موجود در شبکه های اجتماعی نیاز مخاطبان را تامین کنم.

حبیب بیاتی

برای یک خبرنگار روزی را نمی‌توان تعطیل باشد، چرا که در لحظه لحظه زندگی به هر شکل و موضوعی، نوعی خبر برای تولید وجود دارد و اگر خبرنگار علاقه کافی و وافی به امر خبرنگاری داشته باشد، بدون شک از لحظه به لحظه زندگی خبر را استخراج و منتقل می‌کند.

با توجه به نبود امکانات و حمایت‌های خاص و باتوجه به کارهای صورت گرفته آنچنان از کار خودم راضی نیستم چرا که می‌شد بهتر کار کرد و هنوز کارهای زیادی بر زمین مانده است.

هرحرفه و شغلی سختی‌های خود را دارد، در حرفه خبرنگاری خصوصاً در شهرستان‌ها به دلیل عدم امکانات لازم عدم حمایت مالی و عدم پشتیبانی قضایی کار برای یک خبرنگار مطالبه گر به مراتب سخت و دشوار است، اما وقتی تلاش و کوشش مردم و مسئولین را برای رهایی خانه های مردم در سیلاب از گل ولای را روایت می‌کنی و یا وقتی انس و مودت بین جوانان رو از فعالیت  های فرهنگی منتشر می‌کنی خیلی خوشحال کننده است و این مسائل بهترین خاطرات خوش من طی سال‌ها خبرنگاری است.

در شهرستان‌ها که علیرغم علاقه کافی به کار خبری و رسالت خبرنگاری به دلیل اخبار منتشر شده و انعکاس مطالبات و مشکلات مردم، خیلی از خبرنگاران درگیر راهروهای دادگستری هستند و یا خبرنگارانی که در زمان انجام کار حرفه‌ای خود دچار مصدومیت شده‌اند، ولی هیچ‌گونه حمایتی اعم از مادی و معنوی از آن‌ها نشده است.

زمانی که یک خبر منتشر می‌شود و با این‌که خبر موثق است و واقعیت مطرح می‌کنی، هجمه سنگینی از طرف مقابل وارد می‌شود، ولی هیچ حامی یا جبهه‌ای برای حمایت از تو وجود ندارد و این خیلی برای ما اذیت کننده است.

از آن‌جایی که در تمام مدت کار خبری‌ام سعی بر رعایت اصول حرفه‌ای خبری و البته صداقت در گفتار داشته‌ام علیرغم گیر و دارهای به‌وجود آمده، خدا رو شکر تاکنون کسی نتوانسته تلاش و انگیزه من را بکاهد.

صحبت کردن و شنیدن مشکلات خبرنگاران زمانی سود آور است که منجر به رفع مشکلی شود، ولی در این مدت به این نتیجه رسیده‌ام که” فراوان سخن باشد آگنده گوش”

برای رفع مشکلات استان یک دست صدا ندارد اگر رسانه‌های استان بتوانند یک جبهه واحد را تشکیل دهند و هماهنگی بیشتری باهم داشته باشند بدون شک در انتقال خبر و تاثیرگذاری خبر،لاجرم رفع مشکلات تاثیر بسزایی خواهند داشت. اما در این راستا علیرغم تشکیل کانال‌ها و سایت‌های فراوان به غیر از چند رسانه، حرکتی که در خور استان از لحاظ خبری و رسانه‌ای باشد را شاهد نیستیم.که می‌طلبد در این زمینه قبل از هرچیز سواد رسانه‌ای افراد بالا برود و در ثانی جبهه‌ای عمل شود که متاسفانه اینطور نیست و هرکس به سویی حرکت می‌کند.

بدون شک اگر علاقه به کار خبرنگاری نباشد هیچ خبرنگاری به فعالیت خود ادامه نمی‌دهد و باتوجه به مشکلات پیش روی این حرفه سخت، اگر باز به عقب برگردم حتماً این کار را ادامه خواهم داد.»

 

سمیه مرادی| خبرگزاری صدا و سیمای لرستان

«درسال ۱۳۸۵ تاکنون درصداوسیمای مرکزلرستان مشغول حرفه خبرنگاری هستم درهمه حوزه های خبری(سیاسی ،اجتماعی ،اقتصادی،فرهنگی) فعالیت کرده ام. البته چندسالی است که درحوزه بحران بیشترفعالیت میکنم، بحران و کلا تهیه خبرهای بحران بسیار مشکل و ناراحت کننده است. بعنوان مثال سیل ۹۸درلرستان یک فاجعه بزرگ بود علاوه بر سختی که در کار هنگام تهیه گزارش و ارتباط های زنده که داشتم دیدن مردمی که همه زندگی شان از دست داده بودند برایم درد آور بود.

سمیه مرادی

خبرنگاری آمادگی جسمانی بالا و ذهن خلاقی نسبت به سایر حوزه ها می‌خواهد و عملا کار بسیار سختی است.

معمولا از ساعت  ۷صبح گاها تا۷شب و بعضی مواقع ۱۱شب درمحل کار یا ماموریت هستیم ما که کلا روز تعطیل نداریم با توجه به ۲۴ساعته بود شبکه معمولا در روزهای تعطیل هم به دنبال گزارش و تهیه خبر هستیم.

از عملکرد خودم درحوزه بحران ومطالبات مردم  ۶۰درصد راضی هستم اون ۴۰درصدش متاسفانه همکاری نکردن ازطرف مسولان بود اما همیشه سعی کردم طرف حق و مردم باشم.

سختی کارخبرنگارهمراهی نکردن مسولان درپیگیری مطالبات بحق مردم، نداشتن امنیت شغلی (حقوق ومزایا ،بیمه،سختی کار) و انجا که از کار خبرنگاری خسته شدم که نتوانستم برای حل مشکلات مردم و مخصوصا کودکان کار و تلاشی کنم و شاید این درد تاریخی همیشه من را اذیت می‌کند.

تاحالابودن افرادی که در کارم به دنبال ایجاد مانع تراشی بودند، اما موفق نشدند. نمونه اش شرکت پارسیلون بود.

تابه امروز هیچکسی پای صحبت ها و دغدغه های ماخبرنگاران ننشسته هرسال روزخبرنگاران مسولان حرف زدن و ما باز شنونده بودیم.
رسانه های استان همه در کار خود استاد هستند اما دغدغه من و خواهشم از رسانه ها پیگیری مطالبات مردم است و دوست دارم صفحات رسانه های ما جایی برای مردم باشد بالاتر از صفحه مسولان

فضای رسانه ای استان درسال های اخیر شاید درصد کمی رشدکرده باشد اما گاها خبرهایی کار میکنیم که شاید بیننده و خواننده آنها بیشتر مسولان هستند و ای کاش ببینده خبرهای ما مردم باشند.
من عاشق خبرنگاری هستم، اما خبرنگاران در استان ما مشکلاتی دارند تاریخی که شاید هیچ وقت با این نگاه مسولان حل نشوند و اگر اگه به عقب برگردم، امدادگر هلال احمرخواهم شد چون که درحرفه خبرنگاری بایدهمه مشکلات را ببینی و همه ازت انتظار دارند، اما نمیتوانی مشکل همه راحل کنی، ولی امدادگر می تواند به دهها نفر زندگی دوباره بدهد.

خاطره من ازروزهای تلخ وشیرینی خبرنگاری فقط صاحب خانه شدن مردم سیل زده بود یادم نمی‌رود در اوج نا امیدی چطور مردم ایران و خیرین به کمک مردم آمدند و دوباره امید را به  مناطق سیل زده لرستان برگرداندند.»

 

امین زینی وند|خبرگزاری قرآن ایکنا لرستان و سردبیر هفته نامه تکرو

«سختی کار خبرنگاران بعد از نقد سازنده است که متهم به تخریب و باج خواهی می شود. از سال ۸۶ رسالت خبرنگاری را در زمان سربازی با چاپ مطلبی در نشریه صبح صادق سپاه با عنوان نقش پیچ تنگ فنی در دفاع مقدس آغاز کردم.

خبرنگار مدافع حقوق حقه مردم است و در یک معنا حُسن خبرنگاری این است که با خدمت به مردم یک عمل مستحب را انجام می‌دهد. بهترین لحظه خبرنگاری آن است که بتواند با قلم خود گره‌ای از مشکلات مردم را باز کند و تلخ‌ترین لحظه خبرنگاری زمانی است که خبرنگار نتواند با قلم خود مُشتی از خروار مشکلات مردم را حل کند.
وجه ممیزه خبرنگاری از دیگر مشاغل آن است که خبرنگار باید در هر لحظه شبانه‌روز رسالت خود را انجام بدهد چرا که مهم‌ترین مزیت کار خبرنگاری، دقت، سرعت و صحت خبر است. خبرنگاری شغل اداری نیست که در یک تایم مشخص آن را انجام داد بلکه خبرنگار شغلی شبانه روزی است.

البته از سویی علم و دانش انسان توسط خبرنگارای در تمام زمینه‌ها اضافه می‌کند سردی‌ها و گرمی‌های روزگار را بهتر و زودتر از سایر اقشار جامعه می‌فهمد، از جهتی وجه ممیزه کاره خبرنگاری با دیگر شغل‌ها در این است که ماهیت کار خبرنگار برای دفاع از حق مردم است.

عمدتاً در رشته حوزه فرهنگی، مذهبی و قرآنی فعالیت دارم و حتی در روزهای تعطیل باید مناسبت‌های آن روز تعطیل، اعم از مناسبت های انقلابی یا مناسبت های مذهبی را پوشش دهم.

سختی کار خبرنگاری این است که در سرما و گرما و در روز و شب باید منعکس کننده اخبار و رویدادهای حوزه استحفاظی و جغرافیایی رسانه متبوع خود باشد. سختی کار خبرنگاران آن است که بعد از نقد سازنده متهم به تخریب و باج خواهی می‌شود، سختی کار خبرنگار شکایت‌هایی که از طرف برخی مدیران صورت می‌گیرد که به جای اصلاح ساختار مدیریتی، خبرنگاران را به باد تهمت و استهزا می‌گیرند.

به عنوان یک خبرنگار آتش به اختیار کسی نتوانسته است ما را حذف یا ترمز کار مان را بکشد، خبرنگار بسیجی با حفظ آبروی مسلمان با رعایت حقوق درج خبر رعایت امانتداری بالا، اقدام به نشر خبر می‌کند، در این راه هم شاید مسائل و سختی‌هایی را متحمل شود و گاهاً نامهربانی‌هایی از سوی مدیران و روابط عمومی‌ها را متحمل شود، اما هرگز از رسالت خطیر خود که دیده بان مردم است پا پس نکشیده است، بلکه با شتاب بیشتر با سرعت بیشتر با انرژی بهتر با مشاوره قوی تر به راه مستقیم و حزب اللهی خود ادامه می‌دهد.

در مقیاس و شعاع استان‌لرستان متاسفانه ورود افراد ناشی به عرضه رسانه جایگاه خبرنگاران واقعی را متزلزل کرده است، نبود یک فیلتر خاص برای ورود خبرنگاران و عدم آموزش حوزه رسانه استان لرستان را تحت الشعاع قرار دهد. ورود بازاریابان و خبرنگار نماهای که بدون در نظر گرفتن نام خبرنگار، پرده شرف را پاره می‌کنند و برای گرفتن یک تن به ذلت و خواری و فحش می‌دهند، آبروی رسانه استان را بردند و از جهتی خبرنگاران واقعی امروز برای حفظ آبروی خود کنار ایستاده‌اند.

متاسفانه چند ماه اخیر سیاست بردن آبروی خبرنگاران باب شده است و در فضای مجازی، هتک حرمت‌هایی به خبرنگاران می‌شود که در هیچ دوره و هیچ مقطع زمانی شاهد نبودیم و مدیران سست عنصر و روابط عمومی‌های ناتوان که پشت این نقد و تخریب‌ها پنهان شده‌اند و تفرقه افکنی می‌کنند.

باید افرادی قوی و مقتدر سکان رسانه های لرستان را در اختیار گرفته و با همکاری ارشاد اسلامی شورای اطلاع رسانی و معاون سیاسی استان لرستان اصحاب رسانه و خبرنگاران استان پالایش و طبقه بندی و درجه بندی شوند. جای بازاریاب، توزیع کننده، خبرنگار، سردبیر و صاحب امتیاز مشخص باشد. برای ورود هر فردی به خبرنگاری آموزش‌های ابتدایی و آزمونی گرفته شود که هر کسی که بیکار است نیاید و خود را خبرنگار بداند درصورتی که الفبای خبر و حتی توان بیان یک سوال چالشی را نداشته باشد، خبرنگاری در استان لرستان امروز رها شده است. اگر ساماندهی خبرنگاران انجام شود بدون شک شاهد بازگشت شأن و مقام منزلت خبرنگار خواهیم بود. در این راه کسانی که سکان دار خبرنگاران می‌شوند باید نقد‌ها، تخریب ها، استهزا ها و انتقادات را با جان و دل پذیرا باشند.»

/.انتهای پیام

نظر شما چیه؟

تذكر: نظرات حاوی توهين يا افترا به ديگران، مطابق قوانين مطبوعات منتشر نمی شوند