مالیات خانههای خالی بهترین راهکار است/ بنگاه داران صلاحیت قیمت گذاری روی املاک را ندارند
پایگاه خبری امید لرستان بدنبال وضعیت پیش آماده در بحث مسکن و بحرانی شدن قیمت آن برای خریداران، مخصوصاً مستاجرها، در راستای شفاف سازی عوامل به وجود آورنده این معضل و ارائه راهکارها؛ با مسئولان، کارشناسان، و فعالان حوزه مسکن در لرستان گفت و گوهایی انجام داده است که در این جا متن مصاحبه با افشین صفری کارشناس عمران و مسائل مسکن را تقدیم میکنیم.
مختصرا خودتان را معرفی نماید…
افشین صفری هستم مهندس عمران، عضو و مسئول کمیته عمران شورای شهر نورآباد
با توجه به وضعیت فعلی پیش آمده برای مسکن، علت و عوامل این مشکلات را در کجا مشاهده میکنید؟
اکنون در شرایطی هستیم که وضعیت مسکن بسیار نگران کننده است و رفته رفته در صورت تداوم این وضعیت شرایط بحرانی خواهد شد که مهم ترین علت نیز اغفال و اهمال در گذشته و بیبرنامهگی دستندرکاران کنونی حوزه مسکن در کشور و تبع آن در استان است که نتوانستند برای مسکن که نیاز مهم مردم است برنامه ریزی لازم را صورت دهند.
چگونه میتوان وضعیت مسکن را در ابعاد گوناگون بررسی کنیم؟
ما 4 مقوله مهم در بحث ساماندهی وضعیت مسکن داریم، ابتدا مسائل «ریشهای و ساختاری» است که در این جا نقدینگی کشور به سمت دلالی سوق پیدا کرده است و در بحث تولید مسکن نتوانسته ایم ورود مطلوبی داشته باشیم یا این که سرمایه گذاران را جذب کنیم و مسکن به صورت انبوه تولید و در اختیار متقاضیان قرار دهیم. سپس این که «سیاستهای حمایتی» از جانب دولت صورت نگرفته و قوانین تسهیل نیافته است، تسهیلات با نرخ پایین به مردم داده نشده است، یا زمین رایگان در اختیار انبوه سازان قرار نگرفته و اقدامات دیگری که باید انجام میگرفته، ولی انجام نشده است. در مرحله سوم «سیاسیت های تولید مسکن» تداوم نداشته اند و یا این که از قدرت لازم برخوردار نبودند و یا با سطح پایینی به اجرا در آمدند. در این بخش باید نواقص مسکن مهر برطرف میشد و با قدرت بیشتری پیش میرفت، یا طرح اقدام ملی مسکن بسیار محدود اجرا شده است و نتوانسته است درصد بیشتری از متقاضیان را شامل بشود و به حداقل ها بسنده شده. یا این که نیاز بود طرح باز آفرینی شهری تقویت و شهرک های مسکونی در جاهایی که نیاز بود احداث شود و نکته پایانی «سیاسیتهای توزیع مسکن» نیز به خوبی صورت نگرفته است که در این جا لازم است شفایت لازم به وجود بیاید و با آمارهای دقیق، متقاضیان «با الویت» را صاحب مسکن کنند.
مجموعه شهرداری و شورای شهر در بحث مسکن چگونه میتوانند تاثیر گذاری مثبتی داشته باشند؟
یکی از اقدامات شهرداری بحث تغییر کاربری زمینهای اطراف به حریم شهر است که این اقدام به شکلی پیچیده، زمان بر و طولانی است و معایب فراوان دارد و نمیتواند منجر به نتایج امید بخشی برای عامه مردم باشد و اگر نیز صورت بگیرد با توجه رانتهای اطلاعاتی که هست طبیعتاً مزایای آن بیشتر به جییب سودجویان میرود. ولی معتقدم اراضی ملی حومه شهر که بعضاً قابلیت تبدیل به ساخت و ساز را دارند، میتوانند در قالب «بانکِ زمین» تبدیل شود و زیر ساخت آن نیز آماده شود و در شرایطی نظیر برهه کنونی سریعاً برای ساخت و ساز به انبوه سازان واگذار شود. البته باید در نظر داشت برای هر اقدامی امکان سو استفاده وجود دارد و باید به شکلی پیش رفت و جوانب کار را در نظر گرفت که معایب آن به حداقل ممکن برسد.
اخذ مالیات از خانههای خالی در شرایط کنونی چقدر میتواند راهگشا باشد؟
تصمیم مالیات برخانههای خالی در مقطع کنونی راهکار بسیار خوبی است و باید به درستی اجرا شود و حتی قیمت ساختمانها و میزان اجاره بهاء نیز باید ساماندهی شود و زیر نظر کارشناس رسمی دادگستری نرخ گذاری صورت بگیرد و لازم است با ایجاد قوانین سخت گیرانه هرکس از آن تخطی کرد، جرم تلقی شود و با خاطیان نیز برخورد لازم صورت گیرد تا از ورود دلالها به این حوزه جلوگیری شود.
آیا دانش فنی و صنعتی سازی ساختمان میتواند کمکی به بحث کاهش تورمی آن داشته باشد؟
با دانش فنی که در کشور داریم و کمک به صنعتی کردن ساختمان و بالا بردن سطح استاندارد در مصالح ساختمانی هم می توانیم عمر بناها را افزایش دهیم و هم می توانیم با توجه به دید بلند، هزینهها را نیز کاهش دهیم و در یک ساختمان مطمئن نیز زندگی کنیم که امنیت روانی را نیز به دنبال دارد.
نقش مجلس و نمایندگان در بحث توجه به مسکن مردم چیست؟
مجلس در رأس امور است و طبیعتاً نمایندگان به ویژه کمیسیون عمران به خوبی میتوانند در چهارچوب سیاسیتهای ابلاغی، حمایتی، تولید، توزیع و هدایت نقدینگی به تولید مسکن تاثیرگذار ورود کنند و بحث نظارت را به جد پیگیری باشند تا بتوانیم از این شرایط عبور کنیم. اعتقاد دارم بیشترین تکلیف بر عهده مجلس شورای اسلامی است و همه نمایندگان باید دغدغه مسکن مردم را داشته باشند که بتوان با یک موج منطقی و مطالبه گرانه به خواستههای منطقی مردم دست یابیم.
مشاوران املاک چه نقشی در به وجود آمدن وضعیت فعلی داشتهاند؟
شرایط موجود نشان دهنده افزایش اختیارات غیر معقول بنگاه داران است. اما باید بدانیم که مشاوران املاک صلاحیت قیمت گذاری را ندارند و این اقدام آنها نیز تلاش برای برهم ریختن و بی ثبات کردن بازار است و یک نوع تخلف است که اگر ثابت شود و پیگیری نیز صورت بگیرد میشود فرد متخلف نیز مجازات شود. ما ابزار کافی برای جلوگیری از این اعمال را داریم، اما چون مجموعه مدیریتی استان و افراد تصمیم گیر با هم هماهنگی و دغدغده این کار را ندارد، نتواسته اند اقدامی که منجر به نتایج امید بخش در این حوزه شود اجرا کنند.
پس معتقد هستید که مدیران نیز در به وجود آمدن این شرایط مقصر هستند؟
بله، مدیران ما چون توان و دانش فنی لازم را در حوزههای کاری خود ندارند هیچ گاه نتوانستند در این حوزه مطالبات مردمی را به اجرا در بیاورند و همواره دغدغه مردم «مسکن» مانده است. اعتقاد دارم مدیر کارآمد و متخصص در استان که راه را پیدا کند و مسیر را بشکافد نداریم و به دور از عدالت، مدیران نخبه نیز در مرکز و استانهای مستعدد حضور دارند و استان ما و شهرهای کمتر توسعه یافته با خلاء مدیران شایسته مواجه شدهاند.
نقش تعاونیهای مسکن در حوزه ساخت و ساز برای اقشار گوناگون را چگونه ارزیابی میکنید؟
تعاونیهای مسکن میتوانستند ارتباط بین دولت و بخش های خصوص باشند. هرچند در گذشته کارنامه موفقی از خود بر جای نگذاشتهاند، اما میتوان با بازنگری در فعالیت خود و برطرف کردن نقاط ضعف، اعتماد را به مردم بازگردانند و در این عرصه نیز تاثیرگذار باشند.
سخن پایانی…
باید مدیران و نمایندگانی در عرصه تصمیم گیری برنامه محور و عملگرا باشند تا خروجی کار مثبت باشد. بسیاری از همین افراد رگ خواب مردم را میدانند و سعی دارند با اقدامات پوشالی و حاشیه ای خود را پیش مردم عزیز کنند. اما اکنون دست بسیاری از افراد نالایق برای مردم رو شده است و نیاز است اقدامات جهادی برای رفع مشکلات مردم صورت بگیرد تا بیش از این در فشار مشکلات و موانع اقتصادی قرار نگیرند.
/.انتهای پیام