مردمان لر از دیرباز در دفاع از ارزشهای اسلام پای کار بودهاند
![](https://omidlorestan.ir/wp-content/uploads/2022/01/Back-Omidlorestan.png)
به گزارش امید لرستان اولین قسمت برنامه تلویزیونی شب های انقلاب به همت سازمان فضای مجازی سراج و صدا و سیما مرکز لرستان روی آنتن شبکه استانی افلاک رفت؛ در زیر مشروح قسمت دوم این برنامه را خواهید خواند.
مردمان لر از دیرباز در دفاع از ارزشهای اسلام پای کار بوده و نقش بسزایی در به ثمر رسیدن آنها در جوامع آلوده به ظلم و فساد داشتهاند.
در شکلگیری انقلاب اسلامی نیز بسیاری از روحانیون لرستان به روشنگری مردم پرداخته و با هماهنگی و همفکری مراجع عالیقدری همچون آیتالله بروجردی خط مشی انقلابی را تعیین و تبیین کردند.
اگرچه رژیم شاهنشاهی با فشار حداکثری تهدید به کشتن افراد شرکت کننده در تظاهرات میکرد، اما مردمان غیور لرستان همواره در صحنه حضور داشته و با صلابت و اقتدار شعار یا مرگ یا خمینی را سر میدادند و خواهان تحقق شعار استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی شدند.
محقق و پژوهشگر لرستانی در ادامه سلسله نشستهای شبهای انقلاب در استان و تشریح واقعیت حکومت پهلوی، اظهار داشت: با آغاز حکومت پهلوی و به سلطنت رسیدن حکومت محمدرضا شاه، احزابی در ایران شروع به فعالیت کردند.
سید محمد سیفزاده با بیان اینکه برخی احزاب وابسته به بیگانگان از جمله شوروی و برخی نیز مستقل بودند، گفت: از درون همین گروههای مردمی محمد مصدق و آیتالله کاشانی موفق به تشکیل مجلس شدند.
وی تصریح کرد: این دو شخصیت مطرح با آیتالله کمالوند و آیتالله کاظمی موموندی در لرستان ارتباط و مکاتباتی داشتند و توانستند با اتحاد کنسرسیومی را که پیش از این نفت به انگلیس فروخته میشد را تشکیل و موفق به ملی شدن صنعت نفت شوند.
این پژوهشگر لرستانی با اشاره به جدایی مصدق و کاشانی با اختلاف بیگانگان، تصریح کرد: این دو دستگیها در نهایت منجر به بروز کودتای ۲۸ مرداد و تبعید مصدق و کاشانی شد.
سیفزاده به تبعید دیگر آزادیخواهان به قلعه فلکالافلاک خرمآباد اشاره کرد و گفت: یکی از این افراد محمدعلی توفیق صاحب روزنامه توفیق بود که در خاطراتش عنوان کرده روزهای چهارشنبه آزادیخواهان را جمع و از حفظ برای آنها میخوانده است.
وی به شکلگیری جنبش فدائیان اسلام توسط نواب صفوی اشاره و خاطرنشان کرد: نواب با روحانیت لرستان به ویژه آیتالله بروجردی و کاظمی ارتباط برقرار کرده و مبارزه اسلامی را ادامه دادند تا اینکه در نهایت به شهادت رسیدند.
محقق لرستانی ادامه داد: پس از این جنبش، آزادی خواهان به طور مخفیانه فعالیت میکردند تا اینکه آیتالله بروجردی رحلت نمودند، پس از ایشان شخصیتهایی همچون امام راحل مطرح و به عنوان یکی از مراجع مشهور شیعه معرفی شدند.
وی با اشاره به اعتراض امام خمینی(ره) به لایحه کاپیتولاسیون، اظهار داشت: مردم لرستان با ارسال طومارهایی از امام خمینی درخواست میکردند که مبارزات را ادامه دهد، همچنانکه امام نیز در صحیفه نور خویش به این موضوع اشاره کردهاند.
در ادامه حجتالله رشنو از فیلمسازان لرستانی با اشاره به ساخت فیلم و مستند پیش از انقلاب، اظهار کرد: برخی از این آثار لوح تقدیر و دیپلم افتخار کسب کرده بودند.
وی با بیان اینکه در راهپیماییها همراه با مردم شرکت میکردیم، گفت: با توجه به آشنایی به حوزه فیلم و عکس، با دوربین فیلمبرداری در تظاهرات شرکت و اقدام به ثبت لحظات میکردم.
رشنو ادامه داد: از دوربینهای ۸ میلیمتری و کاستهای خالی دارای ضبط حداکثر سه دقیقه برای فیلمبرداری استفاده میکردیم.
این فیلمساز لرستانی با بیان اینکه فیلمبرداری در تظاهرات بسیار سخت بود، افزود: با این وجود بدون نگرانی و دستگیر شدن در بین مردم حاضر میشدیم و اقدام به ثبت لحظات میکردیم.
رشنو در بخش دیگری از صحبتهای خود به خاطرهای از زمان تظاهرات و فیلمبرداری سخت در این لحظات اشاره و خاطرنشان کرد: یک روزی که مشغول فیلمبرداری بودیم نیروهای حفاظتی شاه متوجه حضور ما شدند و شروع به تعقیب ما کردند، در بین راه از ترس گرفتن دوربین، آن را در سطل زباله یکی از کوچهها پنهان و اقدام به فرار کردیم.
وی بیان داشت: به هر ترتیبی از دست نیروهای شاه فرار کردیم، پس از اینکه آرامش بر فضا حاکم شد به سراغ دوربین رفتم و همانجا آن را یافتم.
در ادامه برنامه با یکی از چهرههای نخبه و علمی لرستان آشنا میشویم که علاوه بر تدریس در دانشگاه موفق به انجام چندین اختراع و فعالیت پزوهشی شده است.
مهدی صفر بیرانوند از راهاندازی سایت آموزشی در لرستان خبر و ادامه میدهد: در این سایت فعالیتهایی از قبیل طراحی برد و مونتاژ آن به علاقمندان آموزش داده میشود.
وی با بیان اینکه در سایت آموزشی بر این تلاش هستیم پذیرای پژوهشگران دارای علم باشیم، افزود: آموزشهای کاربردی و تخصصی به کارآموزان ارائه میشود تا ضمن فراگیری علم بتوانند در این زمینه فعالیت کرده و اشتغال ایجاد کنند.
این چهره علمی با اشاره به تاثیر تحریمها در نبود قطعات تخصصی همچون برد، ادامه داد: با آموزشهای ارائه شده توانستیم دیگر محتاج واردات قطعه نشویم و فرد به راحتی بتواند نیاز خود را مرتفع و قطعه را تعمیر کند.
مساجد از جمله مراکزی بودند که در تشکیل هیاتها و مجامع مردمی برای شرکت در راهپیماییها نقش موثری داشتند.
نوراله رشیدی از ساکنان خیابان قاضیآباد خرمآباد به فعالیت در تنها مسجد این محله قبل از انقلاب اشاره و خاطرنشان کرد: فعالیت در مسجد به این صورت بود که هماهنگیهای لازم برای تجمع انجام و به خیابانها حضور پیدا میکردیم.
وی با اشاره به سر دادن “شعار یا مرگ یا خمینی” توسط جوانان انقلابی لرستان، بیان داشت: برخیها تا آن زمان حتی اسم امام را نشنیده بودند اما با مردم همراهی میکردند و در تظاهرات حاضر میشدند.
رشیدی اظهار داشت: بعدها همه متوجه شدند که امام خمینی(ره) از رهبرانی است که برای تحقق شعار استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی و قطع وابستگی انقلاب کرده است.
انتهای پیام/
/.انتهای پیام