فرزند کمتر زندگی بهتر نیست

0

به گزارش امید لرستان،جوانان و به تبع آن نیروی انسانی هر کشور به عنوان سرمایه های اصلی یک مملکت محسوب می شوند و رشد و بالندگی جوان  در هر زمینه  از علمی تا دفاعی گرفته، پیش رفت و ارتقای کشور را در پی دارد؛ مفهوم “جوانان سرمایه اصلی کشور” را می توان در بحبوحه حوادثی همچون سیل فرودین سال ۹۸ و روزهای کرونایی حس کرد،آن جایی که سیل عظیم جوانان سیلاب ها را به حاشیه برد و کرونایی که امروز هر موجش با ایثار و جهاد جوانان پرستار، داروساز ،پزشک و بسیجی آرام می گیرد.

از جمله مسائلی که این روزها در بین بسیاری از کارشناسان خانواده مطرح است مسئله ی بقای خانواده،فرزند آوری و ازدواج جوانان است موضوعی که بارها و طی این سال ها بصورت مکرر و مداوم رهبر معظم انقلاب بر آن تأکید داشتند چراکه ازدواج ، فرزندآوری و بقای یک خانواده در شکل دهی و برخورداری از اجتماعی قوی تأثیرگذار است.

از طرفی مشکلات پیش روی جوانان بر کسی پوشیده نیست مشکلاتی همچون بیکاری که می تواند در دیر اقدام کردن جوان برای ازدواج موثر باشد و البته کم نیستند جوانانی که ازدواج کردند و این روزها با هزینه های سنگین مخارج زندگی داشتن فرزند برایشان آرزو شد؛زوج های جوان نابارور هم که با هزینه های بالای درمان مشکلات خاص خودرا دارند.

در کنار موانع اقتصادی  که می تواند موجب کاهش انگیزه و علاقه زوج های جوان نسبت به فرزند آوری و یا تعدد فرزند شود ، جمله کهنه فرزند کمتر زندگی بهتر هنوز دیوار نوشت ذهن بسیاری از پدر و مادرهای خانواده های امروزی است که شاید با وجود بهبود وضعیت شغلی و فراهم شدن حداقل شرایط تشکیل خانواده برای جوانان این بار فرهنگ اجازه تعداد افزایش فرزند را ندهد.

مریم حسنوند؛کارشناس حوزه خانواده و جمعیت با اشاره به اشتباهات شناختی پیش رو در حوزه جمعیت و فرزند آوری و لزوم شناخت صحیح و دقیق عوامل عدم گرایش خانواده ها به فرزند آوری اظهار داشت: شاید برخی در نگاهی عوامانه و تک بعدی این مسئله را یک مولفه ی سیاسی صرف بدانند در صورتی که بسیاری از مشکلات فرهنگی ، اقتصادی ، سیاسی و حتی امنیتی ،اجتماعی ما تحت تاثیر تغییرات جمعیت است.

آسیب های تربیتی ،آموزشی تک فرزندی در اجتماع/تک فرزندی ،زندگی بهتر نیست

وی با بیان این که عده ای مسائل معیشتی و اقتصادی را به عنوان دلایل تمایل به داشتن فرزند کمتر قید می کنند که خانواده ها بواسطه مشکلات اقتصادی نمی توانند بیش از دو ، سه فرزند را داشته باشند افزود:طبق آمار به صورت معنا داری در خانواده هایی که ازنظر معیشتی از وضعیت مطلوب تری برخوردارند و حتی سطح سواد بالاتری دارند تعداد فرزند کمتری وجود دارد این خود نشان دهنده ی این موضوع است که در بحث فرزند آوری فقط با مشکل اقتصادی رو به رو نیستیم بلکه مشکلاتی فرهنگی وجود دارد.

حسنوند عنوان کرد: متأسفانه سبک زندگی برخی از مردم کشور ما تحت تاثیر سبک زندگی غربی قرارگرفته و ترکیبی از سبک زندگی اسلامی ،مدرن و سنتی شده است؛ در نگاه غرب فرزند کمتر موجب سعادت ، سلامت همسر و خانواده شمرده می شود و بر اساس این تفکر دغدغه ی والدین نسبت به آینده و آسایش و موفقیت فرزند کمتر است.

جمعیت و سلامت اقتصادی جامعه

کارشناس خانواده و جمعیت بیان کرد: سال هاست جوامع غربی به آسیب ها و پیامد های مخرب این تفکردر حوزه ی فردی ، خانوادگی و جامعه پی برده اند و اذعان می کنند که این پدیده روی سلامت اقتصاد و تربیت اثرات منفی دارد تاجایی که با برنامه های متنوع در زمینه بازنگری سیاست های کنترل جمعیت اقدام کرده اند.

وی با اشاره به اهمیت فرهنگ چند فرزندی در بین خانواده های ایرانی  خاطرنشان کرد:از نظر روانشناسان غربی خانواده ای می تواند از نگاه تربیتی موفق باشد که بیش از دو فرزند دارد و بدترین نوع تربیت فرزند در دنیا تک فرزندی است که فرزند را در معرض مشکلات فراوان و جدی قرار می دهد.

وضع قوانین حمایتی زود بازده برای فرزنداوری زوج های جوان

حسنوند تأکید کرد: در این زمینه تنها سیاست های تشویقی و وضع قوانین حمایتی برای خانواده ها راهگشا نیست، آگاهی بخشی به مردم ،تدوین برنامه های بلند مدت و کوتاه مدت برای بالارفتن شیب فرزندآوری در کشور و ترویج فرهنگ تعدد فرزند در بین خانواده ها ضروری است.

کارشناس خانواده و جمعیت با اشاره به آسیب های تک فرزندی گفت: درچنین خانواده هایی معمولا فرزند سالاری دیده می شود و شاهد توجه بیش از حد والدین به خواسته های فرزند هستیم که آثار سو در رفتار و شخصیت فرد خواهد داشت و به اجتماع هم منتقل می شود.فرزندانی حساس، زود رنج ، پر توقع با کم ترین دغدغه احساس مسئولیت و عدم پذیرش اشتباهات خود در جامعه و انتظار دارند که هنگام ورود به جامعه همه برای رفع خواسته ها ی او اقدام کنند.

تمرین مسئولیت پذیری در خانواده های چند فرزندی/فرزند آوری و استحکام خانواده

حسنوند با بیان این که افرادی که تجربه خواهر و برادر را نداشته و به نوعی تک فرزند محسوب می شوند با اسیب های بیشتری درجامعه روبه رو هستند اذعان داشت: در خانواده های با فرزند بیشتر رقابت سالمی بین فرزندان ایجاد می شود و آن ها تجربه و تمرین می کنند که با واقعیت های زندگی کنار بیایند و گاهی برای اینکه نیازشان برآورده شود مجبوربه  صبرهستند چراکه  گاهی رفع نیاز خواهر یا برادر او اولویت دارد و در خانواده ایثار، صبر و از خود گذشتگی را تمرین می کند.

وی با اشاره به این که در مقابل افرادی که چنین تجربه ا ی را در خانواده ندارند کم صبر و زود رنج اند افزود: در بحث رشد اجتماعی بچه ها نیاز به رقابت و پذیرفتن نقش های مختلف دارند و این فرصت برای تک فرزند ها در خانواده فراهم نیست در حالی که در خانواده های با فرزند بیشتر زمینه پذیرش مسئولیت فراهم است.

حسنوند با اشاره به آمار بالای طلاق زوجین تک فرزندی نسبت به خانواده های با فرزند بیشترعنوان کرد: تعداد فرزند بیشتر باعث می شود والدین زمان و برنامه ریزی بیشتری را برای خانواده مد نظر داشته باشند وهمین امر موجب استحکام خانواده می شود.

تک فرزندی و خلاهای عاطفی در نبود خواهر و برادر

وی با بیان این که آسایش مادی و معنوی و روانی فرزندان در خانواده باید در کنار هم باشد خاطرنشان کرد: امکانات مادی و رتبه ی شغلی نمی تواند خلا های عاطفی فرزندان مارا بر طرف کند لذا باید تامل بیشتری کنیم و بدون اینکه تحت تاثیر تبلیغات منفی قرار بگیریم به دنبال تعداد فرزندان بیشتر باشیم.

این کارشناس خانواده و جمعیت با اشاره به بخشی از بیانات مقام معظم رهبری که فرمودند :تربیت فرزند به معنای تربیت تک تک فرزندان نیست بلکه به معنای تربیت محیط خانواده است بیان کرد:برخی تعداد بالای فرزند را مانعی برای تربیت درست می دانند در صورتی که باید به آن ها اطمینان داد این طور نیست زمانی که بستر خانواده به عنوان محیط تربیتی صحیح و اماده باشد  دیگر فرقی ندارد چند فرزند در آن تربیت شوند شرایط تربیت همه فراهم است تا جایی که فرزندان بزرگتر می توانند در تربیت دیگران فرزندان نقش داشته باشند.

هزینه های سرسام آور درمان ناباروی و انصراف زوج های نابارور از فرزند داشتن

وی با اشاره به مشکلات  بیش از ۲ میلیون زوج نابارور در کشور اذعان داشت: مسئولین و متولیان امر باید بسته های حمایتی و تشویقی شامل هزینه های درمان و مشاوره را به طور جدی برای زوج های نابارور پیگیری کنند.

این کارشناس خانواده ارتباط بین جمعیت، نیروی کار و اقتصاد را در کشور مرتبط با هم دانست و گفت: باتوجه به مشکلاتی که امروز در بحث اشتغال و ازدواج و فرهنگ امروز وجود دارد تبلیغ و ترویج سیاست های جدید جمعیتی باید به صورت غیر مستقیم باشد یعنی نباید خواسته ها تحمیل شود.

حسنوند با انتقاد از رویکرد غلط رسانه ها در رابطه با فرزند آوری تصریح کرد:متاسفانه رسانه های ما خانواده ی موفق را خانواده ای نشان می دهد که تعداد فرزند کمتری دارند ضرورت دارد این شیوه اصلاح شود چراکه موفقیت صرفا موفقیت مالی و مادی نیست.

مراکز درمان ناباروری در خرم آباد افزایش یابد/ لزوم حمایت مالی از زوج های نابارور در مسیر درمان

ناهیدپرویزپور؛ مدیرکل امورزنان وخانواده استانداری در گفت و گو با خبرافلاک  با اشاره به مشکلات برخی زوج های جوان پیرامون ناباروی و به دنبال آن کاهش جمعیت اظهار داشت : یکی ازچالش های برخی خانواده ها،ناباروری زوجین است که گاهی حتی منجربه طلاق هم می شود،بنابراین ضروری است اززوج های نابارورحمایت بیشتری صورت گیرد.

وی با اشاره به حمایت مالی بانک ها از زوج های نابارور در طول دوره درمان افزود: زوج هایی هستند که به دلیل عدم برخورداری از تمکن مالی و از طرفی نبود تعداد بالای مراکز درمان ناباروی در استان مجبور به حضور در استان های دیگر هستند لذا افزایش تعدادمراکزناباروری به عنوان یک راهکاردرحمایت اززوج های ناباروری مطرح است.

پرویزپورعنوان کرد:زنان به لحاظ ساختارفیزیولوژیکی،نسبت به مردان،بیشتردرمعرض بیماری هایی که منجربه ناباروری ویاتاخیردرباروری می شوند،هستند.

وی خاطرنشان کرد:آموزش ومخصوصاآموزش های قبل ازازدواج یک سرمایه گذاری بلندمدت است،لذاضرورت داردآموزش های مراقبت ازخود،ازهمان سنینِ دبیرستان شروع شود‌.

مدیرکل امورزنان وخانواده استانداری با اشاره به فعالیت تنها مرکزرشدودرمان ناباروی جهاد دانشگاهی در خرم آباد بیان کرد:باتوجه به این که فرزندآوری یکی ازعوامل مهمِ تحکیم بنیادخانواده است باید در زمینه درمانِ ناباروری زوجینِ نابارور،برنامه ریزی و اقدام اساسی انجام شود .

به گزارش خبرافلاک امروز قطع به یقین مسئولین و متولیان امر نسبت به مشکلات پیش روی جوانان در مسیر تشکیل خانواده آگاهی دارند و سوای تلاش  جهادی و شبانه روز برای برداشتن سنگ های اقتصادی که می تواند زمینه ازدواج و به تبع آن فرزند آوری فراهم شود، متولیان فرهنگی ،روانشناسان و گروه های جهادی باید در زمینه بیان آسیب های تک فرزندی و یا دو فرزندی برای خانواده ها اقدام کنند، چراکه منظور از فرزند کمتر زندگی بهتر تک فرزندی و یا دو فرزندی نیست بلکه حداقل به نحوی باشد که مفهوم خواهر و برادر ،خاله ،عمه،دایی و عمو ، در بین یک خانواده گم نشود.

خبر افلاک

/.انتهای پیام

نظر شما چیه؟

تذكر: نظرات حاوی توهين يا افترا به ديگران، مطابق قوانين مطبوعات منتشر نمی شوند