فرهنگ «عطا، بخشش» و «ایثار» خصلت خانوادههای تراز

به گزارش امید لرستان، قرآن کریم سورهای دارد به نام انسان و شان نزول سوره انسان دربارهی یک انسان و یا حتی یک انسان کامل و فوق العاده نیست. بلکه کلیدی ترین مفهوم سوره انسان، خانواده است. خانواده همان بستری که انسان می سازد، فرهنگ میسازد و دستاوردهای بشری را نه در قالب تعلیم و تربیت خشک و رسمی بلکه با چاشنی عاطفه و محبت به نسل بعد منتقل میکند و اینگونه تمدن میسازد.
خانواده تراز سوره انسان، فرهنگ عطا و بخشش و ایثار را در عالی ترین سطح برای بشریت و برای تمام اعصار نهادینه کردند. سوره انسان با سخن از خلقت انسان و اشاره به آزادی و اختیار در انجام عمل شروع میشود و شأن نزول این سوره بخشش اختیاری مال و ایثار حق خود پس از بیماری فرزندان، درعین نیاز و در حین گرسنگی و در سه روز متوالی به مسکین و یتیم و اسیر گرسنه است.
اما این بخشش برای بار اول نبود فاطمه(س) قبل تر هم، لباس عروسی و گردنبند قیمتیاش را بخشیده بود؛ البته بار آخر هم نبود کتب تاریخی و حدیثی پر است از بی بهانه بخشیدن و منتظر بهانهای کوچک برای بخشش.
بیبهانه مثل بخشش تمام داراییها از سوی امام حسن(ع) و با بهانههای کوچک مثل بخشش باغ و خرید آزادی غلام به بهانه اینکه غلام غذایش را با سگ تقسیم کرده بود یا مثل بخشش علم و مشاورههای راهگشا و خیرخواهانه به خلفایی که حق علی(ع) را غصب کرده بودند و هم حزبش نبودند به بهانهی حفظ وحدت و حفظ منافع عامه مردم و صدها مورد دیگر که در این مقال نمیگنجد.
خانواده علی(ع) و فاطمه(س) بزرگترین معلمان و مروجان فرهنگ عطا و انفاق و وقف و ایثار مال و جاناند که هم خود عامل بودند تا جاییکه بعد از قرنها آثار نخلهای وقفی امام علی(ع) هنوز پابرجاست و هم بر فرزندان خود اثرگذاشتند و هم بر هرکس که از سیره آنها تاثی نموده است و همه اینها یعنی ترجیح انسانیت بر داشتههای خود از مال و ثروت گرفته تا جاه و جان.
روز خانواده، روز تکریم بخشنده ترین خانواده عالم مبارک
*زهرا امیری| کارشناس ارشد علوم اجتماعی و سطح سه حوزه- امید لرستان
/.انتهای پیام