رسیدن قدمت غار کلدر خرمآباد به ۶۳ هزار سال
به گزارش امید لرستان، بهروز بازگیر سرپرست سه فصل کاوش باستان شناسی در غار کلدر خرمآباد امروز «شنبه» با اعلام این خبر گفت: این گاهنگاری که به روش ترمولومینسانس در آزمایشگاه سالیابی پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخیفرهنگی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری اندازه گیری و محاسبه شده است نشان میدهد که قدمت به دست آمده حتی میتواند از سن واقعی نمونه تاریخنگاری شده کمتر باشد.
وی افزود: دلیل این موضوع، مشاهده “پدیده Fading” (پدیده کاهش شدت نور ترمولومینسانس در نمونه مورد آنالیز) و بدین معناست که قدمت پارینه سنگی میانه این محوطه کلیدی بیش از 63 هزار سال است.
بازگیر اظهار داشت: تاریخ به دست آمده با محاسبه میزان گاما و پرتوهای ذخیره شده در دوزیمترهای کار گذاشته شده در لایه پارینه سنگی میانه این غار در فصل سوم کاوش باستان شناختی صورت پذیرفته است.
وی در پایان تصریح کرد: نمونه تاریخنگاری شده، در عمق 163 سانتیمتری لایه پارینه سنگی میانه غار کلدر به دست آمده و از آنجایی که عمق نهایی نهشتههای فرهنگی این لایه بین 200 تا 220 سانتی متر متغیر است لذا دستیابی به قدمت نهایی پارینه سنگی میانه این محوطه منوط به کاوشهای جدید و کشف نمونه های حرارت دیده در عمقهای پایینتر است.
گفتنی است، پارینه سنگی میانه منتسب به دوره زیست انسانهای نئاندرتال و غار کلدر در مبحث پارینه سنگی جدید (دوران زیست انسانهای هوشمند (Homo-Sapiens) با قدمت 54 هزار و 400 سال، تا به امروز قدیمی ترین محوطه پارینه سنگی جدید ایران است.
/.انتهای پیام