“بررسی مختصر علل کاهش مشارکت مردم لرستان در یازدهمین دوره از انتخابات مجلس شورای اسلامی”

قطعا همه ادوار انتخابات در ایران نمودی از مردم سالاری دینی بوده است. برای یک نظام مردم سالار بررسی عوامل رشد یا افت مشارکت مردم در انتخابات، می تواند چراغ راهی برای مسیر آینده کشور و هم چنین افزایش اثرگذاری مردم بر سرنوشت کشور باشد.
در یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی، شاهد کاهش ۲۱ درصدی مشارکت مردم استان لرستان در انتخابات نسبت به دور قبل بودیم.
در انتخابات مجلس در سال ۹۴، متوسط مشارکت مردم شهرهای مختلف استان در انتخابات حدود ۶۷ درصد بوده است. اما در انتخابات مجلس در سال ۹۸، متوسط مشارکت مردم شهرهای مختلف استان، ۴۶ درصد گزارش شده است.
قطعا عوامل مختلفی در کاهش مشارکت مردم در انتخابات اثرگذار بوده است. در این نوشته قصد داریم به مهم ترین این عوامل بپردازیم.
۱. بی شک اولین و مهم ترین علت کاهش مشارکت، نا به سامانی اوضاع اقتصادی کشور طی چند سال اخیر و بی تدبیری دولت در بهبود شرایط باشد. اقدامات اخیر دولت در گران کردن یک شبه بنزین که موج نارضایتی عمومی را در پی داشت و هم چنین نرخ بالای تورم و گرانی برای اقلام و کالاهای ضروری زندگی مردم و به طور کلی فشار اقتصادی بر خانواده ها، می توانند شاهدی بر این مدعا باشند. با توجه به اوضاع بد اقتصادی در لرستان که طبق بسیاری از آمارها و شاخص های اقتصادی جزء بدترین استان های کشور است، درک کاهش ۲۱ درصدی مشارکت در انتخابات ملموس تر خواهد بود. لازم به ذکر است استان لرستان در بالا بودن نرخ گرانی، تورم، مهاجرت، بیکاری و… جزء سه استان اول کشور است.
۲. دومین عامل مهم در کاهش مشارکت در انتخابات، عملکرد ضعیف مجلس فعلی در دفاع از حقوق مردم بوده است. متاسفانه کاملا واضح است که نمایندگان مجلس بیشتر وکیل دولت بوده اند تا وکیل ملت. برای مثال در قضیه گرانی بنزین مجلس نتوانست نقش مثبتی ایفا کند. برای مجلسی که قرار بوده در رأس امور باشد و از حقوق ملت دفاع کند، این نوع از عملکرد قطعا جایگاه مجلس را در بین مردم تضعیف و انگیزه آن ها برای شرکت در انتخابات را کاهش داده است.
۳. جنگ رسانه ای که همواره علیه نظام جمهوری اسلامی در جریان است، در روزهای قبل از انتخابات به اوج خود رسید. پمپاژ ناامیدی و دامن زدن به دروغ عدم اثر مردم بر سرنوشت خود در رسانه ها و شبکه های اجتماعی بر قشری از مردم اثر گذار بوده است. جنگ رسانه ای طولانی مدت قطعا امید عده ای از مردم برای بهبود شرایط را دچار فرسایش جدی کرده بود که این از علل اصلی کاهش مشارکت مردم در انتخابات به حساب می آید.
در پایان لازم به ذکر است با وجود تمام مشکلاتی که در استان لرستان وجود دارد و با وجود ناکارامدی نمایندگان مجلس و هم چنین ادارات دولتی در مدیریت بحران ها و بهبود شرایط زندگی مردم، مشارکت مردم لرستان در انتخابات از متوسط مشارکت مردم در کل کشور، کمتر نیست. امید است منتخبین مردم در دوره جدید مجلس، پاسخ حسن اعتماد مردم را به خوبی بدهند و گام های محکمی در جهت رفع مشکلات مردم بردارند.
معصومه عباسی _ فعال سیاسی
/.انتهای پیام