شیوع ویروس کرونا از اواخر دسامبر سال گذشته میلادی معادل دی ماه امسال در شهر «ووهان» مرکز استان هوبی شروع شد
پس از شیوع گسترده این ویروس در چین، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در اوائل بهمن ماه اعلام کرد که کلیه مسافران ورودی از کشور چین، پایش و معاینه میشوند و موارد مشکوک به بیمارستانی که به این منظور اختصاص یافته، منتقل میشوند. اما علارغم خطر ابتلا به این بیماری پروازها از چین ادامه داشت این امر در حالی بود که وزارت بهداشت ایران خواستار تعلیق پروازهای ایران به چین شده بود.
وزارت بهداشت ایران، اخرین روز از بهمن ماه اعلام کرد آزمایش دو مورد مشکوک ابتلا به ویروس کرونا در شهر قم مثبت گزارش شده و به گفته این منبع، طی دو روز گذشته، موارد مشکوک به ابتلا به ویروس کرونا، کووید-۱۹، در شهر قم مشاهده شده و تیمهای شناسایی و مدیریت بیماری واگیر در شهر قم مستقر شدند.
وزارت بهداشت ایران جمعه ٢ اسفند خبر ابتلای ۱۸ نفر به ویروس کرونا را تأیید کرده بود و همچنین آمار مرگ بر اثر این ویروس در ایران را ٤ نفر اعلام کرده بود و همزمان با افزایش شمار قربانیان ویروس کرونا در ایران، دو کشور عراق و کویت پروازهای خود را به این کشور متوقف کردند و کشورعراق از شهروندان خود خواسته که به دلیل شیوع ویروس کرونا در ایران، از سفر به این کشور خودداری کنند؛ مقامات ترکیه نیز اعلام کردند که از یکشنبه ٤ اسفند ایرانیهایی که “کارت سلامت” نداشته باشند اجازه ورود به خاک ترکیه را نخواهند داشت.
پس از قم در شهرهای تهران، گیلان، مازندران، مرکزی و همدان موارد مشکوک به ابتلا به ویروس کرونا دیده شد که سبب شد اعضای شورای تامین این استانها و استانهای همجوار آنها برای جلوگیری از شیوع این بیماری تمهیداتی مانند تعطیلی مدارس و دانشگاهها یا رویدادهای ورزشی را در نظر بگیرند.
خرید ماسک برای جلوگیری از انتقال کرونا
در استان لرستان نیز به دلیل همجواری با این استانها ناخودآگاه نوعی هراس در دل شهروندان ایجاد شده است و بیشتر افراد از ماسک برای جلوگیری از انتقال این بیماری استفاده میکنند و مشاهده این افراد در تاکسی، اتوبوسها و در اماکن عمومی ناخودآگاه شهروندان را به سمت خرید ماسک متمایل کرده است.
در همین راستا خبرنگار امید لرستان برای تهیه ماسک به چند داروخانه در سطح شهر مراجعه کرد که با پاسخ منفی متصدیان داروخانهها همراه شد و آنها اعلام کردند که ماسک موجود نیست یا اینکه با قیمتی چند برابر قیمت عادی، ماسک ، الکل یا مواد ضد عفونی کننده دست را ارائه میدادند.
این در حالی است که ۳۰ بهمن ماه سید حسین صفوی، مدیرکل تجهیزات و ملزومات پزشکی سازمان غذا و دارو اعلام کرد که کمبودی از لحاظ ماسک طبی در قم و سایر شهرهای کشور وجود ندارد. یکم اسفند ماه نیز مدیرکل تجهیزات و ملزومات پزشکی سازمان غذا و دارو اعلام کرد: ۱۵ تولید کننده ماسک در کشور، روزانه یک میلیون و ۵۰۰ هزار عدد ماسک تولید میکنند که پاسخگوی نیاز کشور است و قیمت عرضه ماسکها نیز به تمام واحدهای تولید، اعلام شده و نظارتهای لازم بر تمام مراحل تولید تا عرضه انجام میشود.
وی با بیان اینکه هیچگونه کمبودی در زمینه تأمین ماسک وجود ندارد و مردم هیچ گونه نگرانی برای تأمین ماسک نداشته باشند افزود: بهتر است تنها افرادی که در معرض افراد مبتلا هستند، از ماسک استفاده کنند.
استفاده از ماسک برای پیشگیری از انتقال کرونا روشی معمول است و مراجع قانونی اعلام کردند به هیچ عنوان در کشور کمبود ماسک نداریم و با گرانفروشان نیز برخورد قضائی میشود.
برخورد با گران فروشی / ماسک توسط مراکز بهداشت توزیع می شود
امین حسنوند، سرپرست معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی لرستان نیز در گفت و گو با خبرنگار امید لرستان در این زمینه اظهار داشت: همان طوری که شب گذشته وزارتخانه اعلام کرده داروخانهها حق فروش ماسک ندارند و توزیع ماسک توسط مراکز بهداشت انجام میشود.
وی در رابطه با افزایش قیمت برخی مواد بهداشتی مانند الکل، مواد شویند عنوان کرد: نظارت بر گران فروشی این محصولات نیز توسط تعزیرات انجام میشود، اگر گران فروشی در زمینه مواد غذایی نیز مشاهده شده است از مردم خواستاریم که گزارش دهند تا با بازرسیهای مشترک با اداره صمت پیگری شود.
ماسک در انتقال ویروس کرونا، مفید یا غیرمفید؟
اغلب ویروس شناسان اعتقادی به موثر بودن ماسک در جلوگیری از انتقال ویروسهای هوازی و از جمله ویروس کرونا ندارند، با این حال شواهدی موجود است که نشان میدهد ماسک صورت میتواند به پیشگیری از انتقال ویروس از دست به دهان کمک کند.
بر این اساس انجام مراقبت از سرفه و عطسه از ماسک زدن بسیار مهمتر است. بنا بر توصیههای کارشناسان، استفاده از ماسک برای همه مردم ضروری نیست و فقط افرادی که از مترو و اتوبوس استفاده میکنند، چون فاصله آنها نزدیک است باید ماسک بزنند. ماسک معمولی جراحی هم کافی است و نیازی به ماسکهای تخصصی N۹۵ نیست.
متخصصان و کارشناسان حوزه علوم پزشکی تاکید کرده اند که استفاده از ماسک فقط برای پرستاران و کارکنان بیمارستانی که با بیماران سر و کار دارند امری الزامی محسوب میشود.
برخی کارشناسان نیز معتقدند مصرف ویتامین C، میوه و سبزی سبب تقویت سیستم ایمنی بدن میشود و فرد را در مقابل ابتلا به ویروس کرونا مقاوم میکند. مانند بسیاری از بیماریهای ویروسی، کروناویروس جدید درمان قطعی نداشته و به آنتی بیوتیک پاسخ نمیدهد. تاکنون برای درمان این بیماری، داروی اختصاصی معرفی نشده و بهترین راه مصون ماندن از آن، خودمراقبتی و پیشگیری است.
رعایت بهداشت مهمتر از ماسک
به گفته برخی متخصصان مهمتر از ماسک رعایت عمومی اصول صحیح عطسه و سرفه، شستن مداوم دستها با آب و صابون و پرهیز جدی همگان از دست دادن و روبوسی کردن است به خصوص اینکه ایام عید را در پیش رو داریم و باید به همه مردم آموزش دهیم که از دست دادن و روبوسی کردن در دید و بازدیدها جدا خودداری کنند. بر اساس این توصیهها، افراد باید فاصله یک متری با افرادی که علائم سرماخوردگی دارند را رعایت کنند.
یک متخصص بیماریهای عفونی در این باره معتقد است: مهترین روش پیشگیری، شستن مرتب دستهاست و ماسکزدن هیچ کمکی به جلوگیری از ابتلا به کرونا ویروس جدید نمیکند. کرونا ویروس از طریق دستهایی که با سطوح آلوده در تماس بودهاند منتقل میشود و ماسک فقط یک منبع عفونت است، زیرا با عطسه، سرفه و صحبت کردن فرد، قطرات تنفسی بر روی ماسک میماند و تبدیل به یک منبع عفونی میشود که شخص بیمار این منبع عفونی را با خود همه جا حمل میکند.
توصیه میشود حتی افراد بیمار مبتلا به علائم سرماخوردگی و یا کرونا ویروس به جای استفاده از ماسک به طور مداوم از دستمال کاغذی استفاده کنند. فرد بیمار باید مرتب از دستمال کاغذی استفاده کند و به محض مرطوبشدن دستمال، آن را دور بیندازد و بعد از استفاده از دستمال کاغذی، بیمار سریع دستهایش را بشوید.
اما گفتنی است با شیوع این بیماری برخی افراد سود جو با احتکار یا گران فروشی برخی مواد بهداشتی و حتی غذایی مناسب برای بالابردن مقاومت بدن، شرایط را برای مردم در این ایام سختتر میکنند و سبب میشود مردم در این مواقع ترس از گرانی را بیشتر حس کنند. امید است مسئولان در این زمینه پیگیری و بازرسیهای خود را بیشتر کنند و با افراد سود جو برخورد جدی داشته باشند.